Fitness

Diğer bütün sporlardan farklı olarak, temelde kasların tek tek aletli ya da aletsiz çalıştırılmasıyla sıkılaştırılması ve güçlendirilmesi amaçlanır. Fitness antrenmanında kardiyovasküler çalışma, ağırlık çalışması ile birlikte yapılır. Bu nedenle kaslar fazla büyümez, sadece sıkılaşır ve estetik görünüm alır.
Faydaları Nelerdir
Vücudun forma girmesi de özgüveni arttırır.Metobolizmayı hızlandırır.Enerjiyi arttırır.Uykuyu düzenler.Psikolojik iyileşme sağlayarak stresdenuzaklaştırır.Kalp ve damar sistemini güçlendirir.Uzun dönemli fitness sporuyla uğraşanların kanser ve kalp krizine yakalanma riski düşüktür.Kalori yakmayı sağladığından şeker hastaları için önerilir.
Fitness Yanlışları
Bir bölgeden yağ atmaya çalışmak
Başlangıçta ağır kilolar kullanmak
Çok büyümekten korkmak
Yeterli su içmemek
Kısa kardio yapmak
Ağırlık kaldırırken yanlış nefes alıp vermek
Isınmadan başlamak
Güç çalışması kas-iskelet sisteminin kondisyon ve kuvvetini çoğaltmaya yönelik direnç artırma eksersizidir.Amaç Kas tonusunu (sertlik)ve dayanıklılığını geliştirmektir.Güç çalışması fizyolojik performansın dışında , kendine güven,itimat ve değer verme duygusunu oluşturur.
Fiziksel görünüm ve performansı geliştirir:
Güç çalışmasının en önemli sonucu fiziksel performansın artmasıdır.Kaslar enerjiyi tamamı tamıma kullanabilirler.Tüm motor fonksiyonlar en verimli şekilde çalışır.Yani kaslar toplayabilecekleri en yüksek enerji miktarını depolayabilirler.
İyi bir güç çalışmasının diğer önemli bir etkisi baştan başa vücut görüntümüzü değiştirmesidir.Bu da kişinin kendine güveni, kendine saygısını arttırır.
Sakatlanma risklerinin önüne güç çalışılması ile geçilebilir.
Kas guruplarının dengeli olarak güçlenmesi teknik hareketlerde vücut dengesinin de tam olarak sağlanmasına katkıda bulunur.
Kas gurupları az enerji ile çok iş yapabildiklerinden atık maddelerin vücuttan atılması da o denli çabuk olur.Buda antrenman ve müsabaka da yorgunluk kramplarının önüne geçen en önemli etkendir.
Detay